Aralık 9, 2025

Poğaça Tarifi

Poğaça Tarifi, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi ve çay saatlerinin en sevilen atıştırmalıklarından biridir. İçinde peynir, zeytin veya patates gibi çeşitli harçlarla zenginleştirilen bu nefis tarif, yumuşacık dokusu ve çıtır dış yüzeyiyle beğenileri toplar.


Malzemeler

Hamur İçin:
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1/2 su bardağı ılık su
  • 1 paket kuru maya (10 gr)
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta (sarısı üzerine, beyazı hamura)
  • 4,5 – 5 su bardağı un (azar azar ekleyin)
İç Harcı İçin:
  • 200 gr beyaz peynir (isteğe göre lor peyniri de kullanılabilir)
  • Birkaç dal maydanoz
  • 1 çay kaşığı karabiber
Üzeri İçin:
  • 1 yumurtanın sarısı
  • 1 yemek kaşığı süt

Hazırlık Aşamaları

1. Hamurun Hazırlığı:
  1. Ilık süt, ılık su, toz şeker ve kuru mayayı bir kaba alarak karıştırın. Maya aktifleşene kadar 5-10 dakika bekleyin.
  2. Ardından sıvı yağı, yumurtanın beyazını ve tuzu ekleyin. Karıştırmaya devam edin.
  3. Unu azar azar ekleyin ve yoğurmaya başlayın. Yumuşak kıvamlı, ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar un eklemeye devam edin.
  4. Hamurun üzerini örtüp, 1 saat kadar mayalanmaya bırakın.
2. İç Harcın Hazırlığı:
  1. Beyaz peyniri bir kaba alın. Maydanozları ince ince doğrayıp ekleyin.
  2. Karabiberi de ekleyip karıştırın.
3. Poğaçaların Şekil Verilmesi:
  1. Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avuç içinde yuvarlayın.
  2. Hamurları merdane ile açıp, ortasına iç harcından koyun.
  3. Hamurun kenarlarını kapatıp yuvarlak şekil verin. Poğaçaları yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
4. Üzeri İçin:
  1. Yumurta sarısını bir yemek kaşığı sütle karıştırın ve poğaçaların üzerine sürün.
  2. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzeri kızarana kadar 20-25 dakika pişirin.

Püf Noktası

  • Poğaçaların daha yumuşak olması için hamurun mayalanma süresine dikkat edin. Hamur yeterince kabarmalı.
  • İç harcını damak zevkinize göre zenginleştirebilirsiniz; örneğin, patates veya zeytin de kullanabilirsiniz.

Sunum

Poğaçalar, sıcak ya da ılık olarak çayla birlikte servis edilebilir. Üzerine susam serpip sunum yaparak daha lezzetli hale getirebilirsiniz.

About The Author

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir