Aralık 8, 2025

Kısır Tarifi, bulgurun tazelikle buluştuğu, Türk mutfağının hafif ve besleyici lezzetlerinden biridir. Çay saatlerinde, davet sofralarında ya da hafif bir öğün alternatifi olarak kısır her zaman favoriler arasındadır.


Malzemeler

  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 4-5 dal taze soğan
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/2 demet taze nane (isteğe bağlı)
  • 2 adet limonun suyu
  • 2-3 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 adet salatalık (isteğe bağlı)
  • Marul yaprakları (servis için)

Hazırlık Aşamaları

1. Bulguru Hazırlama:
  1. İnce bulguru derin bir kaba alın.
  2. Üzerine sıcak suyu ekleyin, karıştırın ve kabın üzerini kapatın. Bulguru yaklaşık 10-15 dakika şişmeye bırakın.
2. Salçalı Karışımı Hazırlama:
  1. Zeytinyağını bir tavada ısıtın.
  2. Domates ve biber salçasını ekleyerek kokusu çıkana kadar kavurun.
  3. Kimyon, pul biber ve tuzu ekleyip karıştırın.
3. Kısırı Birleştirme:
  1. Şişen bulguru geniş bir karıştırma kabına alın. Üzerine hazırladığınız salçalı karışımı dökerek iyice harmanlayın.
  2. Taze soğanları, maydanozu ve naneyi ince ince doğrayarak ekleyin.
  3. Limon suyu ve nar ekşisini de ekleyip güzelce karıştırın.
  4. Salatalıkları küp şeklinde doğrayarak (isteğe bağlı) karışıma ekleyin.

Püf Noktası

  • Tüm malzemeleri ekledikten sonra kısırı yoğurarak bulgura lezzetin iyice işlemesini sağlayabilirsiniz.
  • Daha ekşi bir tat seviyorsanız, limon suyu ve nar ekşisi miktarını artırabilirsiniz.

Sunum

Kısırı marul yaprakları üzerinde ya da bir servis tabağında sunabilirsiniz. Üzerine zeytinyağı gezdirerek ve limon dilimleri ekleyerek şık bir sunum hazırlayabilirsiniz.

Afiyet olsun! 🥗

About The Author

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir