Aralık 11, 2025

Barbunya Tarifi, hafif ve lezzetli yapısıyla özellikle yaz aylarında tercih edilen bir Ege mutfağı klasiğidir. Soğuk ya da ılık olarak servis edilen bu yemek, hem sağlıklı hem de doyurucudur. İşte pratik zeytinyağlı barbunya tarifi:


Malzemeler

  • 500 gram taze veya dondurulmuş barbunya
  • 1 adet büyük kuru soğan
  • 2 adet havuç
  • 2 adet domates (rendelenmiş)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2-3 diş sarımsak (isteğe bağlı)
  • 2 su bardağı sıcak su

Hazırlık Aşamaları

1. Barbunyayı Hazırlama:
  1. Taze barbunyayı yıkayıp süzün.
  2. Eğer barbunya kuruysa bir gece önceden suya ıslatın ve yumuşayana kadar haşlayın. (Haşlama suyunu süzün.)
2. Sebzeleri Hazırlama:
  1. Soğanı yemeklik doğrayın.
  2. Havuçları ince dilimler veya küpler halinde doğrayın.
  3. Sarımsağı ince ince doğrayın (isteğe bağlı).
3. Pişirme:
  1. Zeytinyağını tencereye alın ve soğanı pembeleşene kadar kavurun.
  2. Havuçları ekleyip birkaç dakika soteleyin.
  3. Domates salçasını ekleyip kokusu çıkana kadar karıştırın.
  4. Rendelenmiş domates, şeker ve sarımsağı ekleyip birkaç dakika daha pişirin.
  5. Haşlanmış barbunyayı ekleyin ve karıştırın.
  6. Sıcak suyu ekleyin, tuzunu ilave edin ve kısık ateşte barbunya yumuşayana kadar (yaklaşık 30 dakika) pişirin.

Püf Noktası

  • Yemeğin rengini daha canlı tutmak için salçanın yanı sıra 1 tatlı kaşığı kırmızı biber salçası kullanabilirsiniz.
  • Pişirme sırasında yemeği sık sık karıştırmayın, barbunyalar dağılabilir.

Sunum

Zeytinyağlı barbunyayı servis tabağına alın. Üzerine zeytinyağı gezdirip ince doğranmış maydanoz serpiştirin. Yanında limon dilimleriyle soğuk olarak servis edin.

Afiyet olsun! 🥗✨ Yemek Tarifleriniz

About The Author

1 thought on “Barbunya Tarifi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir