Nisan 28, 2025

Baklava, ince ince açılmış yufkaların arasına bolca fıstık veya ceviz serilip, tereyağı ile kat kat yerleştirilerek yapılan, şerbetle tatlandırılan bir tatlıdır. Hem hafif hem de lezzetli olan bu geleneksel tatlı, özellikle özel günlerde sofraların vazgeçilmezi olur. İşte evde pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz baklava tarifi!

Malzemeler:

Hamur İçin:

  • 2 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • 1/2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı (hamur için)

İç Malzeme:

  • 2 su bardağı ceviz içi (ya da fıstık)
  • 1 yemek kaşığı toz şeker

Şerbet İçin:

  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1 dilim limon

Üzeri İçin:

  • 150 gram tereyağı (eritilmiş)

Yapılışı:

1. Hamuru Hazırlama:

  • Un, tuz, sirke, yumurta, su ve zeytinyağını karıştırarak yumuşak bir hamur yoğurun. Üzerini örterek 30 dakika dinlendirin.
  • Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler koparın. Bezeleri tek tek açarak çok ince yufkalar haline getirin.

2. İç Harcı Hazırlama:

  • Cevizleri (veya fıstığı) bir kaba alıp, üzerine toz şeker ekleyin ve karıştırın.

3. Baklava Yapma:

  • Fırın tepsisini yağlayın ve ilk yufkayı serin. Üzerine eritilmiş tereyağından sürün.
  • Ardından 6-7 yufka katı koyarak her katın arasına tereyağı sürün.
  • İç malzemeden bir miktar serpip, tekrar 6-7 kat yufka serin ve her katın arasına tereyağı sürün.
  • En son, baklavanın üzerini kapatacak şekilde yufka serdikten sonra, baklavayı baklava şeklinde kesin.

4. Pişirme:

  • Önceden ısıtılmış 180°C fırında baklavanın üstü altın rengini alana kadar, yaklaşık 35-40 dakika pişirin.

5. Şerbeti Hazırlama:

  • Şerbet için su, şeker ve limon dilimini bir tencereye alın ve kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra 10 dakika kadar kısık ateşte kaynatın ve ocaktan alın.
  • Fırından çıkan sıcak baklavanın üzerine ılık şerbeti dökün.

6. Dinlendirme ve Servis:

  • Şerbeti çeken baklavanızı en az 1-2 saat dinlendirip, dilimleyerek servise sunabilirsiniz.

Afiyet Olsun! 🍯


Yemek Tarifleriniz: yemektarifleriniz.com.tr | RuzgarsBey: ismailtekin.com.tr | Grup Linkleri: gruplinkleri.com.tr

About The Author

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir