Aralık 11, 2025

Ali Nazik, közlenmiş patlıcan ve yoğurdun enfes uyumu üzerine kıymalı harçla servis edilen, Türk mutfağının sevilen yöresel lezzetlerinden biridir. İster özel günlerde ister günlük öğünlerde hazırlayabileceğiniz bu tarif, şıklığı ve lezzetiyle sofraların yıldızı olacak!


Malzemeler

Patlıcanlı Taban İçin:
  • 4-5 adet orta boy patlıcan (közlenmiş ve soyulmuş)
  • 1,5 su bardağı yoğurt (süzme yoğurt tercih edebilirsiniz)
  • 2 diş sarımsak (ezilmiş)
  • Tuz
Kıymalı Harç İçin:
  • 300 gr dana kıyma
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ veya tereyağı
  • 1 adet orta boy kuru soğan (ince doğranmış)
  • 1 adet yeşil biber (isteğe bağlı, ince doğranmış)
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz
Üzeri İçin:
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber

Hazırlık Aşamaları

1. Patlıcanların Hazırlığı:
  1. Patlıcanları ocakta, fırında ya da mangalda közleyin.
  2. Közlenmiş patlıcanları soyup bir kaba alın ve ince ince doğrayın ya da çatalla ezin.
  3. Yoğurdu bir kaba alın, ezilmiş sarımsak ve tuz ile karıştırın. Közlenmiş patlıcanları ekleyip karıştırın. Karışımı bir servis tabağına alın.
2. Kıymalı Harç Hazırlığı:
  1. Tavaya sıvı yağı alın, doğranmış soğanları ve biberleri ekleyip kavurun.
  2. Kıymayı ekleyip suyunu salıp çekene kadar kavurmaya devam edin.
  3. Domates ve biber salçasını ekleyin, ardından baharatları ilave edin. 2-3 dakika daha kavurduktan sonra ocaktan alın.
3. Üzerine Yağ Hazırlığı:
  1. Küçük bir tavada tereyağını eritin.
  2. İçine kırmızı toz biberi ekleyip karıştırın.
4. Sunum:
  1. Patlıcanlı yoğurt karışımını servis tabağına alın.
  2. Üzerine kıymalı harcı eşit şekilde yayın.
  3. En üstüne hazırladığınız tereyağlı sosu gezdirin.

Püf Noktası

  • Patlıcanların közlenmiş tadını daha yoğun hissetmek için patlıcanları közledikten sonra bir süre poşete koyup buharında bekletin; böylece daha kolay soyulacaktır.
  • Yoğurdu süzme yoğurt kullanarak daha yoğun bir kıvam elde edebilirsiniz.

Sunum

Ali Nazik, yanında lavaş ekmeği ya da pilav ile sıcak olarak servis edilir. Yanında közlenmiş biber ve domatesle sunum yaparak şıklığını artırabilirsiniz.

Afiyet olsun! 🥘🍆

About The Author

1 thought on “Ali Nazik Tarifi

  1. Hello, Neat post. There’s a problem with your website in web explorer, might check this… IE still is the marketplace chief and a huge section of other people will miss your fantastic writing because of this problem.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir