Aralık 10, 2025

Açma Tarifi,yumuşacık dokusuyla kahvaltıların ve çay saatlerinin vazgeçilmezi olan açma, evde yapıldığında sıcacık ve taptaze bir lezzet sunar. İşte pastane usulü nefis açma tarifi!


Malzemeler

Hamur İçin:
  • 1 su bardağı süt (ılık)
  • 1 çay bardağı su (ılık)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta (akı hamura, sarısı üzerine)
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kuru maya (veya yarım paket yaş maya)
  • 4 – 4,5 su bardağı un
Arası İçin:
  • 50 gr tereyağı (oda sıcaklığında, yumuşamış)
Üzeri İçin:
  • Yumurta sarısı
  • Susam veya çörek otu

Hazırlık Aşamaları

1. Hamurun Hazırlığı:
  1. Ilık süt, su, toz şeker ve mayayı bir kaba alın, maya eriyene kadar karıştırın ve 5-10 dakika bekleyin.
  2. Maya kabardıktan sonra sıvı yağ, yumurta akı ve tuzu ekleyin.
  3. Unu azar azar ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun. Hamur ele yapışmayan ama yumuşak kıvamda olmalıdır.
  4. Hazırladığınız hamuru üzerini kapatarak sıcak bir yerde yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakın.
2. Şekillendirme:
  1. Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve avuç içinde açın.
  2. Hamurun üzerine yumuşak tereyağı sürerek rulo yapın.
  3. Ruloyu hafifçe uzatıp iki ucunu birleştirerek halka şekli verin.
3. Pişirme:
  1. Şekillendirdiğiniz açmaları yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
  2. Üzerine yumurta sarısı sürün ve susam veya çörek otu serpin.
  3. Tepside 15-20 dakika dinlendirdikten sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar (yaklaşık 20-25 dakika) pişirin.

Püf Noktası

  • Hamurun daha yumuşak olması için un miktarını dikkatli ayarlayın, çok fazla un eklemekten kaçının.
  • Daha zengin bir tat için hamurun içine ince rendelenmiş kaşar peyniri ekleyebilirsiniz.

Sunum

Fırından çıkan açmaları ılıdıktan sonra çay veya kahvenin yanında servis edebilirsiniz. Dilerseniz içine peynir, zeytin ya da reçel koyarak lezzeti artırabilirsiniz.

Afiyet olsun! 🥐

About The Author

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir